2008-07-23

Szyksznian Wanda kiállítása a Kapoli Múzeumban

Szyksznian Wanda kiálllítása ( júl. 15. (kedd) - aug. 14. (csütörtök))

"Szyksznian Wanda lengyel származású, ami esetünkben lényeges körülmény. Talán Flandriában becsülik olyan nagyra a grafikát, mint Lengyelországban.

Már úgy születnek, hogy látják, hova kell húzni azt a vonalat, milyen tónussal, hogy az legyen, aminek lennie kell. Barátságban vannak a színekkel, és tudják, melyiket lehet a másik mellé rakni, hogy abból veszekedés ne legyen. No, és a flamandoknál több humor jutott nekik, hatalmas szív, és az a bizonyos romantikus habitus, ami áthat mindent, amivel kapcsolatba kerülnek. A született tehetség, az akadémikus tudás és a végtelen szeretet az, ami egekbe emelte Szyksznian Wandát még palánta korában.

Azóta eltelt egy kis idő. Sok minden megváltozott. Egy dolog van, ami állandó: Szyksznian Wanda lendülete, és munkakedve. Változatlanul készülnek szokásos plakátjai és CD-borítói. Könyve, ha lehet, még több jelenik meg, mint régen. Az újdonságok a hagyományosnak mondható művészi irányzatokban születnek mostanság. Színes plasztikákat készít. Színes mázzal fest égetett agyagra, és papírból készít szobrokat. Szépek, és látványosak.

Aztán hagyományosnak mondható képeket fest, rajzol a legváltozatosabb technikákkal. Ez a kiállítás ilyenekből fog válogatni, nevezetesen abból a grafikai sorozatból, mely a Duna TV részére készült. Az említett csatorna Macskássy Kati rendező bábáskodásával klasszikus meséket sugároz. A meséket igazi ember, Koblicska Lőte mondja, és hogy a megátalkodottak se panaszkodjanak, animált rajzokkal színesítik a műsort, melyek Szyksznian Wanda munkái.

Ezek közül a képek közül válogattam most egy csokorral, mert megérdemlik. És talán mi is megérdemeljük azt a kis időt, mely alatt ismét elmerülünk a gyermekkorban, amikor érdekes történetek estek meg, színesebb volt a világ, és sokkal őszintébb."

Kapoli Múzeum és Galéria
8638 Balatonlelle, Kossuth utca 35.
Telefon: 85-354-568
E-mail: kapoli.balatonlelle@museum.hu
Nyitva tartás: V.1-X.15.: H-Szo 9-18, V 9-12


forrás: port.hu

Szyksznian Wanda

tervezőgrafikus, grafikusművész Volt olyan idő, amikor munkáival naponta lehetett találkozni. Ő rajzolta az Illés zenekar, Halász Judit lemezborítóit, készített illusztrációkat, plakátokat, lemezborítókat, de mostanában csak festményekről köszönnek vissza jellegzetes, nyugalmat sugárzó vonalai, melyek alsó sarkán ott az aláírás, Sz. Wanda.

A művésznő 1948-ban született Budapesten. Édesapja lengyel volt, ezért édesanyja lengyel keresztnevet választott számára. A Wandával nem is volt gondja sosem, de a Szyksznian vezetéknévbe sok magyar nyelve beletört már. Ezért inkább csak a kezdőbetűt jelzi, azt még meg lehet jegyezni. Édesanyja félig német származású, ki Magyarországon ismerkedett meg az 1939-es ízig-vérig lengyel katonatiszttel, akihez feleségül is ment, s nálunk telepedtek le. A férj nagy fájdalma volt, hogy nem élhetett hazájában, ezért legalább a nyarakat igyekezett családjával ott tölteni. Abban az időben remek volt a lengyel grafika, Varsó utcáin csak úgy hemzsegtek a rendkívül szellemes, intellektuális és profi módon elkészített plakátok. Talán ez hatott az akkor még kislány Wandára�

Akkor még ő is teljesen lengyelnek érezte magát, és mikor tizennyolc éves korában elveszítette édesapját, a lengyel állampolgárságot tartotta meg. Ám hamarosan kiderült, hogy a munkavállalási lehetőségei így más szabályok alá vonatkoznak, mint egy magyar állampolgáré, ezért kérte honosítását.

Tanulmányait a Budapesti Művészeti Gimnáziumban végezte, s amikor eldöntötte, hogy plakátgrafikus lesz, tudta, hogy ahhoz szükséges akadémikus szinten rajzolni. Meg is tanult, s maximális pontszámmal vették fel a Magyar Képzőművészeti Akadémiára. Mesterei Bernáth Aurél és Konecsni György voltak.
Másodéves volt a grafikai szakon, mikor egy novemberi estén becsöngetett hozzá egyik barátja, ki magával vitte Bródy Jánost. Azért mentek, mert "Tini" fiatal grafikust keresett lemezborítójuk megrajzolására. Bár Wanda nagyon jól tudta, hogy ki ő, nem jött lázba a hír hallatán, ugyanis nem kísérte figyelemmel az akkor itthon dúló popéletet. A feladat azonban kedvére való volt, de álmában sem gondolta, hogy épp ez fogja elindítani a karrierjét, mint ahogy azt sem, hogy ezek az emberek jelentik majd életre szólóan a baráti körét.
Mire 1971-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, már régen befutott művésznek számított. Ugyanis 1968 óta jelennek meg rendszeresen reklámgrafikai munkái - plakátjai, hanglemez és könyvborítói, illusztrációi stb. Főként a kulturális és a kereskedelmi élet területeiről kapott megbízásokat. Számos cég részére dolgozott önálló tervezőként, fő megrendelői közé tartozott a MOKÉP, a Magyar Hirdető, az IBUSZ, a Hungaroton, a Tungsram, és még hosszasan lehetne sorolni. Rengeteg film és kereskedelmi plakát terve is fűződik nevéhez.

1972, 1973, 1974-ban sorra ő kapta meg a Hungaroton nívódíját. 1981-ben pedig az év legjobb plakátja kiállítás közönségdíját érdemelte ki. 2000-ben Ferenczy Noémi díjjal jutalmazták.

A 80-as évek óta figuratív és absztrakt határán járó festészettel, grafikával is foglalkozik. 1997-től önálló tervezésre kéri fel a Sárospataki Kerámia Manufaktúra Art Stúdiója. Samottlapokra földfestékkel, égetéssel hoz létre műveket. 2000-től papírszobrokat készít, folyamatosan tervez plakátokat, könyveket illusztrál, fest. Tagja az Illusztrátorok Társaságának. Tervező grafikai szakértő. 2000-től a BME Építészmérnöki karának meghívott oktatója. Számtalan csoportos kiállításon vett részt, önálló kiállítása Magyarországon mintegy 40, külföldön körülbelül 20 volt.

forrás: sulinet.hu

Nincsenek megjegyzések: