2010-02-22

Művészek nyerő éve Párizsban

A Palais-Royal és a Párizsi Magyar Intézet új pályázatot ír ki

Újabb művészeti pályázatot ír ki a Párizsi Magyar Intézet (PMI), ebben az évben szám szerint a harmadikat. A párizsi Palais-Royal és a PMI közös projektjére az „Artist-in residency” ösztöndíjra 40 év alatti vizuális művészek jelentkezését várja.

2010. május 7-ig lehet jelentkezni az „Artist-in residency” programra, amely párizsi tartózkodást és önálló kiállítást biztosít a pályázat nyertesének a Palais-Royal kertjében található Peter’s Friends galériában 2010. július 5-30. között.
A világhírű Palais-Royal épülete ma a Comédie Française, vagyis Franciaország nemzeti színháza, a francia Államtanács és a Kultuszminisztérium székhelye.
T ovábbi információkat a pályázatról angol és francia nyelven a www. propenair.com honlapon talál.

Az „Artist-in residency” pályázat ebben az évben a Párizsi Magyar Intézet harmadik felhívása. A napokban lezárult „Contact promte” pályázatra 12 db pályamu érkezett, az eredményt a zsuri döntését követoen a PMI rövid idon belül nyilvánosságra hozza. A felhívás olyan muvészeti installáció megvalósítását kérte, amelynek segítségével két fizikailag távol eso térben – a Budapesti Francia Intézetben és a Párizsi Magyar Intézetben – egy idoben jelen lévo látogatók egymással interakcióba keveredhetnek. A kiírás hazai szakmai partnerei a Magyar Képzoművészeti Egyetem, a Budapesti Francia Intézet és a C3 Alapítvány.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma idén eloször hirdette meg a Vasarely ösztöndíjat , amely
1.000.000 forintot és június és szeptember közötti szabad alkotói időszakot biztosít. A felhívásra összesen 33 képzoművész pályázott. A nyertes, Vincze Ottó két hónapot tölthet a Párizsi Magyar Intézetben és az aix-en-provance-i Vasarely Alapítványnál. Ráadásként az ösztöndíj lejártával az intézet Vasarely Galériájában kiállítást is rendeznek a muveibol. A 2008-ban nyitott képzomuvészeti galéria francia körökben egyre nagyobb reputációnak örvend a modern és a kortárs magyar képzomuvészetet bemutató tárlataival, a kiállításokat rendre a legfontosabb francia szakemberek nyitják meg.

Nincsenek megjegyzések: