2010-09-19

Újra AranyvackorA 2011. évi pályázat témája: AZ ÁTVÁLTOZÁS

Fődíj:150.000 Ft

A pályázat beérkezési határideje: 2010. december 17.

A februári díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a 2011. február 24. és 26. között megrendezett Kortárs Gyerekirodalmi Napok keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.

Az Aranyvackor díjat független zsűri ítéli oda.

A zsűri tagjai

Kovács Eszter, szerkesztő, Pozsonyi Pagony

Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor

Pompor Zoltán, főiskolai adjunktus

Szegedi Katalin, grafikus, illusztrátor

Tóth Krisztina, költő, író, műfordító

A zsűri elnöke és a pályázat védnöke M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs rendező, producer, animátor, vizuális kommunikációs tervezőművész

Az Aranyvackor díjat négy éve alapította a Pagony Kiadó, s 2010-ben vette át rendezését a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése. A díjhoz kapcsolódóan 2011. február 24. és 26. között háromnapos rendezvénysorozatra kerül sor Kortárs Gyerekirodalmi Napok néven. A rendezvény helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Kortárs Gyerekirodalmi Napok első két napján szakmai konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések fő témái a kortárs magyar gyerekirodalom, illusztráció és könyvkiadás legfontosabb kérdései.

A nevezési díj tartalmazza a konferencián való részvétel lehetőségét is.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

A pályázat témája: Átváltozás

Beérkezési határidő: 2010. december 17.

Terjedelem: maximum 10 oldal

Amit várunk: Szöveg és illusztráció (csak szöveggel vagy csak illusztrációval nem lehet indulni a pályázaton)

Nevezési díj: 5000 Ft (tartalmazza a belépőt a Kortárs Gyerekirodalmi Napok összes rendezvényére)

Pályázás módja: regisztrálni az aranyvackor.mgyke.hu oldalon lehet 2010. november 1-től

Formátum: jpg

Képek mérete: képernyő (72 dpi) felbontásban. A második fordulóba bejutó alkotásokat majd nyomdai minőségben is be fogjuk kérni.

További információk folyamatosan elérhetőek lesznek a honlapunkon, illetve az Aranyvackor facebook oldalán. Jelöld ismerősnek a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülését és kedveld az Aranyvackort!

ÚJ!

KISVACKOR PÁLYÁZAT

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket közvetlenül is megszólítsuk, közelebbi kapcsolatba hozzuk őket a kortárs gyerekirodalommal, s bevonjuk őket a „könyves folyamatokba”. Ez az elképzelés hívta életre a Kisvackor pályázatot, melynek célja, hogy a felnőtteknek szóló Aranyvackor pályázat témájában gyerekek csoportosan (minimum 5 fő, tanár vagy könyvtáros pedagógus irányításával) alkothassanak könyvet vagy papírszínházat. (Papírszínház: egy, több lapból álló, a nézők felé csak képet, a mesélő felé szöveget és instrukciókat tartalmazó képsorozat. Egyesíti a dia, a könyv, a mesélés és a film tulajdonságait, de szemben a könyvvel az illusztrációk egymásra csúszva, egymást kiegészítve jelennek meg.)

A pályázat témája: Átváltozás

Pályázatok beérkezési határideje: 2011. január 31.

Kik indulhatnak: alsó tagozatos iskolások (min. 5 fő) könyvtáros vagy pedagógus vezetésével

Pályázat beküldésének módja: postai úton

Postacím: Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, 1138 Budapest, Viza u. 9-11.

Mit várunk:

Könyvek esetében: maximum 10, szöveget és illusztrációt tartalmazó A4 oldalt, minimum 3 képpel

Papírszínház esetében: minimum 5, maximum 10 A4 képet, hátoldalán rövid szöveggel

Díjak: az MGYKE tagjai által felajánlott értékes könyvcsomagok

A Kisvackor pályázatra érkező alkotásokat a felnőtteknek szóló Aranyvackor pályázat zsűrije bírálja. A legjobb pályaműveket a Kortárs Gyerekirodalmi Napok a nagyközönség számára is nyitott napján (2011. február 26. szombat), a rendezvénynek helyt adó Petőfi Irodalmi Múzeumban kiállítjuk. A nyertes alkotásokat a gyerekek ezen a napon, a díjátadó ünnepséget követően a látogatóknak is előadhatják/bemutathatják. Mindemellett számos izgalmas és szórakoztató programmal várjuk a gyerekeket és szüleiket.

1 megjegyzés:

Szántói K írta...

A kiírással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mennyire pontosan kell értelmezni az átváltozás fogalmát, amit egy író ismerősöm felvetett nekem a pályázatot elolvasva. Pl. a hernyóból átalakulással lesz pillangó, és nem átváltozással, és gondolom a mesebeli béka tud átváltozni királyfivá.