2009-10-25

Az Animáció Világnapja



Október 28. szerda
Az Uránia Nemzeti Filmszínház szeretettel meghívja az Animáció Világnapja alkalmából október 28-ra és 31-re szervezett programsorozatára.
17.30 - Könyvbemutató: Dizseri Eszter: A Kecskeméti Rajzfilmstúdió (Balassi Kiadó).
Beszélgetotársak: Beke László művészettörténész, M. Tóth Géza rajzfilmrendezo és Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója.
19.00 -
Vetítés a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből.

Október 31.

Az Animáció Világnapja az Uránia Nemzeti Filmszínházban
10.00 -
Matinévetítés gyerekeknek régi és új magyar rajzfilmekbol.
16.30 -
Macskássy Gyula szoboravatás az Uránia előterében.
Köszöntot mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező.
17.00 -
Macskássy Gyula retrospektív vetítés.
A filmekrol rövid eloadást tart: Orosz Márton művészettörténész.
19.00 -
Vetítés a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeibol, közönségtalálkozó az alkotókkal.


Homokanimációk, mangák, álomszerű „tengerfilm" és animációs körkép várja a Duna Televízió nézőit október 28-án, Az animáció világnapján

A Nemzet Televíziója Cakó Ferenc Kiváló Művész egyik homokanimációjával és egy róla szóló portréfilmmel, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza egyik rövidfilmjével, a mangák világát bemutató dokumentumfilmmel, egy Goya-díjas spanyol-portugál animációs mozival és a magyar animáció fénykorairól szóló körképpel ünnepli Az animáció világnapját, október 28-án.

Október 28-án ünnepeljük Az animáció világnapját, melynek megünneplését az ASIFA (azaz az International Animated Film Association nemzetközi szervezete) kezdeményezte 2002-ben. 1892-ben erre a napra esett Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban. Az animáció műfaja ma a reneszánszát éli: jobbnál jobb felnőtteknek szóló rajzfilmek készülnek, rövidek és egészestések, hagyományosak és számítógépesek, hazaiak és nemzetköziek, a kísérletitől az avantgarde-on át a háromdimenziósig, a gegtől a filozofikusig. Az animáció világa a lehetőségek legszélesebb tárháza a filmben, a képzeletet jobban megmozgatja, elvontságánál fogva messzebbre lát és közelebb visz, mint a valósághoz szorosabban tapadó műfajok. Abban a tekintetben azonban mégis alulmarad a rajzolt film, hogy kevésbé jut el a közönségig, a mozik és televíziók alig játsszák. A Duna Televízió azonban mindig is szem előtt tartotta az animáció fontosságát, és az évek során számtalan nagyszerű alkotást vetített le, most pedig egész napos műsorfolyammal ismerteti a műfajt, helyzetét és kiemelkedő alkotóit, valamint több ámulatba ejtő filmmel is tiszteleg az animáció előtt.

Október 28-án, szerdán 09:05-től Cakó Ferenc, a világhírű magyar animációs művész portréját rajzoljuk meg a Tálentumban. Cakó jellegzetes gyurmafiguráit szinte mindenki ismeri, különleges homokanimációs filmjeivel jelentős nemzetközi fesztiválokon nyert fődíjat. A portréfilm után (09:40) Cakó Ferenc Vivaldi Négy évszak című zeneművére készített homokanimációjának Ősz tételében gyönyörködhetnek a nézők.

Délután (15:10) a Kikötő Extrában a magyar animáció fénykorai elevenednek meg, a Légytől a Maestróig. A látványos körképben rövid történeti áttekintésben nosztalgiázhatunk gyerekkorunk kedvencein, megszólaltatva ezek szorgos kezű rajzolóit, a szakma elismert nagyjait, mint Rófusz Ferenc, Jankovics Marcell vagy Ternovszky Béla. De a fő hangsúlyt a kortárs animáció kapja: ellátogatunk a legfontosabb animációs műhelyekbe, köztük a Kecskeméti Animációs Filmstúdióba, megnézhetjük, min dolgozik éppen az Oscar-díjra jelölt Maestro rendezője, M. Tóth Géza, milyen sajátos szerkezettel készíti jellegzetes homokanimációit Cakó Ferenc, és hol tart legújabb egészestés animációjával a nagysikerű Nyócker fiatal rendezője, Gauder Áron.

Az esti programban először M. Tóth Géza Ergo (22:15) című 2007-es rövidfilmje szerepel, amelyben két csuklyás, manószerű lény lebeg filozofikus magasságokban. A film egy találkozásról, a gyerekkor elhagyásáról, a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól.

Ezután egy francia dokumentumfilm következik, a Mangák világa (22:25). Japánban minden évben több mint egymilliárd mangát, vagyis egy speciális fajta képregényt adnak el. A statisztikák szerint az ország 85 százaléka hetente legalább egy mangát olvas. A film annak járt utána, hogy mi ez a Nyugat-Európában lekezelt tömegkulturális cikk és mi a titka Japánban elsöprő népszerűségének. A kérdés annál is időszerűbb, mert a manga megjelent Európában is, és egyre több fiatal – köztük képzőművészek, filmrendezők – kerültek hatása alá.

Végül késő este látható egy poétikus, álomszerű animációs „tengerfilm”. A mélységből kiáltok (23:20) című spanyol-portugál animációs film szerelemről, szabadságról, szenvedélyről, elmúlásról szól. A különlegesen szép alkotás 2006-ban Goya-díjat kapott, mint a legjobb animációs film.

Részletes program:

09:05 Tálentum – Cakó Ferenc

09:40 Antonio Vivaldi - Cakó Ferenc: A négy évszak – Ősz (homokanimáció)

15:10 Kikötő – Extra – A magyar animáció fénykorai – A légytől a Maestróig

22:15 ErgoRendezte: M. Tóth Géza

22:25 A mangák világa (Monde manga, 2004)

23:20 A mélységből kiáltok (De Profundis, 2007)





Nincsenek megjegyzések: