2009-10-13

Comics - Kortárs Magyar képzőművészek képregényei


Sok évtizedes kiállítás-rendezési tradíciót követve, a Szent István Király Múzeum ma is a legfrissebb képzőművészeti áramlatokat, kortárs művészeti alkotásokat igyekszik bemutatni. Az idei év egyik újdonságaként fiatal képzőművészek képregényeit tekinthetik meg a látogatók. Ez az első alkalom, hogy Múzeumunkban művészi igénnyel készített képregény legyen a kiállítás témája. Ám nemcsak e műfajnak, hanem a fiatal művészeknek is bemutatkozó tárlata ez, hiszen még egyikük sem szerepelt városunkban kiállításával.

A képregény a képzőművészet és az irodalom sajátos keverékéből létrejövő műfaj. Olyan narratív alkotás, amelyben a kép és a szöveg szorosan összekapcsolódik, s így egymást kiegészítve mesélnek el egy-egy történetet. Ugyanakkor a jó képregény ismérve, hogy a rajz akár szöveg nélkül is megállná a helyét. A kortárs képzőművészetnek ez a speciális, hazánkban az utóbbi évtizedben reneszánszát élő műfaja a legkülönbözőbb témákban, stílusokban és gazdag technikai megoldásokat felvonultatva jelenhet meg. A kiállításra felkért művészek a képregény-világ sokszínűségét, humoros vagy éppenséggel komor oldalát mutatják be alkotásaikon keresztül. E művek révén átfogó képet kaphatunk napjaink magyar képregény kultúrájáról.


A kiállító művészek:
Baranyai (b) András, Cserkuti Dávid (MKA), Csordás Dániel, Dorcsinecz János, Gáspár Tamás (MKA), Fehér Zoltán / Zorro de Bianco (MKA), Felvidéki Miklós (MKA), Gróf Balázs, Kárpáti Tibor, Lanczinger Mátyás (MKA), Odegnál Róbert, Sirály Dóri, Stark Attila, Szabó Balázs, Szöllősi Géza, Tebeli Szabolcs, Vass Richárd (MKA), Zabos Csaba (MKA)

Megnyitó: 2009. október 17. 11.30.

A kiállítás megtekinthető: 2009.10.17. - 2010.01.31. között.

Csók István Képtár
8000 - Székesfehérvár
Bartók Béla tér 1.

Nincsenek megjegyzések: