2007-06-03

Könyvhét. könyvhét, könyvhét! III.


Péntek.

Délután mentem ki, a kisszínpadon készítettek velünk (Kovács Eszter, Pagony + én) egy kis félórás beszélgetést a könyvheti könyvek kapcsán. Nem mondom, nem volt könnyű elvonatkoztatni a légkalapácsok szünet nélküli dörömbölésétől, de azért egész jó kis beszélgetés lett. Bár mindig meglep, hogy mennyire kevéssé világos egy "átlagembernek", hogy voltaképpen hogyan születik egy könyv, vagy hogy mit is jelent az, ha valaki illusztrátor, grafikus... Milyen szerepe van egy könyv sikerében a formának, s e forma kialakításában a tervezőnek, rajzolónak, tipográfusnak. Valamint, hogy minden könyves témájú beszélegetésben elhangzik: a "mai gyerekek" számára jelent-e még valamit a könyv, mennyiben kell másnak lenni egy "mai" gyerekkönyvnek, intenzívebbnek, ingergazdagabbnak kell-e lennie, merthogy a "mai gyerekek" egy tv-vel, számítógéppel ellátott világban nőnek fel... Akár azt is megkérdezhetnék ennyi erővel, hogy a "mai gyerekek" szeretik-e még a tejbegrízt, a Danonino és a McDonalds csemegék korában? Vagy, hogy labdáznak-e még, és ha igen, akkor máskép labdáznak-e ma a gyerekek, a számítógépek korában? Ráadásul, mint tudjuk, a gyerek számára az a természetes, ami természetes módon körülveszi. Ha a család minden d.u bekapcsolaja tv-t, és nem beszélgetnek, hanem csak időről időre kommentálják az ott látottakat, hallottakat, akkor a gyerek nem fogja tudni, hogy mi az a beszélgetés. Ha nem mesélnek neki, nem fogja tudni, mi jó egy mesében, és ha nem veszik körül olyan képeskönyvek, amelyeknek a világába egy-egy okos felnőtt bevezeti őket türelmesen, akkor nem lesz miért könyveket venniük a kezükbe.

Utánunk Bartos Erikát faggatták a színpadon, még nem láttam a Csodasakk-ot, a legújabb könyvét. A borítója azonban biztató - végre ötös az Alexandrának?

Amúgy a könyvhétnek csak kicsi része a gyerekkönyvstandok sora - viszont az "tök jó", hogy így egy kupacban vannak. A standokon vegyes a könyvkínálat, úgy értem, a Csimota standjánál éppúgy lehet kapni Kövér Lajost, ahogy a Csodaceruzánál Csoda és Kószát. (Nekem ez a kedvencem az idén, már beharangoztam a fiamnak, hogy ezzel a kötettel lepem meg az idei könyvhéten, mint vásárfiával:-)) (igaz, hogy most éppen Darren Shan köteteiért nyúz.):-(

Grafikus szemmel (ami egy elfogult, szűklátókörű szem - nem tud elvonatkoztatni a külcsíntól) a számomra legfigyelemreméltóbb új magyar könyvek a standokon: a már említett Csoda és Kósza, azután Berg Judit Mesék a Tejúton túlról-ja (Gévai Csilla illusztrációival - aki az Aranvvackor nyertese volt, és remélem, aközönségnek is "bejön" majd rajzainak különös világa). Nagyon szép a Szegedi Kati által illusztrált új Kányádi-kötet, fődíjas a Kövér Lajos, a Molnár Jacqueline illlusztrációkkal, igen kultúrált és szépe a Miazami, Nyulász Péter könyve Szalma Edit képeivel. Új meseklasszikust dobott be kedvenc illusztrátorai közé a Csimota! Ezúttal - a Piroska és a farkas után - A három kismalac jelent meg, öt különböző szemléletű kicsiny könyvben ( Kárpáti Tibi - Papp Kata - Takács Mari - Nagy Dia - Nagy Dóra), díszdobozban tálalva. És még ott van a Holnap kiadó sorozatának legújabb darabja, a "Majd megnövök én", a sorozat teljesen egységes, jól felismerhető karakterjegyekkel, határozott szemlélettel. Györfi András a gazdája a benne levő képeknek.

Amúgy a könyvesstandok hangulata a vásári és a magábaforduló elitista hangulat ritka keverékének tűnik számomra.:-) A szerzők legtöbbször olyan arccal ülnek a számukra kijelölt időpontokban a Flair asztaloknál, hogy az ember kétszer is meggondolja, oda akar-e menni valóban dedikáltatni. Elkerülendő az üres várakozást, gyakran amúgy is bennfentesnek tűnő holdudvar veszi körül őket, ahol egy "civil" feleslegesnek s tolakodónak érezné magát. :-) Persze mindez nem vonatkozik a sikerkönyvek szerzőire, Lévay Anikónaál például majdnem a Deák Ferenc térig tartó sor állt...:-)) Dehát a felnőtt könyvek dolga amúgy is más tészta; írnak azokról nálam felnőttebbek eleget.:-)

Legtöbben úgy érzik, a könyvheti séta inkább egyfajta tájékozódási pont, hogy mit keressenek meg majd nyugodtabb körülmények között a könyvesboltok standjain... Persze pl. egy gyerekkel, családként elvegyülni a forgatagban egészen más, mint magányos, szakmabeli érdeklődőként. Tapasztalatból tudom, hogy ha ilyen fajta "bazársoron" rohangálahatnak a kis csibészek, akkor a játszótér és a könyvolvasás nem riválisok, hanem döntősök lesznek egymás mellett a kedves szabadidős elfoglaltságok között. Egyszerűen csak azért, mert nem valami idegen, misztifikált világ lesz a könyvek világa a kicsik számára, hanem ugyanolyan természetes, hétköznapi dolog, mint vacsoránál a szelet kenyér.

Szóval gyertek ki ma: a Pagony standon ott leszek pl én fél négytől a Róka és Egérrel...:-), azután pedig 16-tól: Berg Judit író dedikálja Mesék a Tejúton túlról című mesekönyvét, illetve Rumini című meseregényét az illusztrátorokkal, Gévai Csillával és Kálmán Annával
17-től: Czigány Zoltán író és Baranyai András grafikus dedikálja Csoda és Kósza c. meseregényét.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Csimotás könyvek Nagy Dia munkája kivételével nem igazán tetszenek, és történet alig kibogozható a munkákban. Inkább megszállott rajongóknak, de nyíljon ezer virág. Szalma Edit könyvéhez ajánlom Frédériqe Bertrand munkáit megtekinteni.
szantoik

Névtelen írta...

Kiegészítés: elöbb a Csimota könyveinél a A három kismalac c. szériához írtam le a véleményem. Kár hogy nem lett egy Baranyai András készítette könyvecske is, az Egyszervolt c. kötetben található illusztrációkat folytatva.
szántóik

tim írta...

Krisztián, ez bátor vélemény de én is osztom.
Bár olyan sok időm nem volt a kis könyvecskék nézegetésére az enyhe tumultusban, nekem még a Kárpáti Tibié bejön, jobban mint a Piroskás változat.