2011-03-25

A GYIE-t nem megvédeni kellene, hanem működtetni

...És nem biztos, hogy ellentéteket kellene felfedezni ott, ahol nincsenek!

Ha a Pajtiknak postolom, hogy kellene 5 kép x időben x helyen, ott lesz. Ha a GYIEben három körlevelet küldtem, akkor a harmadikra négyen válaszoltak. (Majdnem mindig ugyanaz a négy, természetesen.) Számolta valaki, hány kiállítást igyekeztem már megszervezni? Az utolsó az tavaly karácsonykor volt: 7 ember volt hajlandó egy GYIE kiállításba energiát fektetni - volt, aki meg is mondta, hogy számára egy kispesti galéria nem elég jó ahhoz, hogy a kisujját is megmozdítsa -, mi 7-en aztán egy tényleg jó kis anyagot raktunk össze, örültünk egymásnak, a közönség is örült nekünk, Lovász Andi feljött Gyuláról megnyitni a kedvünkért....

Nagyon remélem, hogy NEM azt szeretnéd mondani, Krisztián, hogy mondjuk azért nem működik elég intenzíven a GYIE, mert akik most GYIE tagok, a Pajtikhoz hordják az energiáikat!!!! Azt hiszem, elég sokat dolgoztam én pl. személy szerint a GYIE érdekében - és nem is szándékozom abbahagyni. Igaz, én nem a blogéletben élem ki ezeket az energiáimat, de számtalan GYIE-t bemutató előadást, GYIE-hez kapcsolódó megbeszélést, gyerekfoglalkozást, kiállítást tudhatok magam mögött.

Két teljesen különböző JELLEGŰ és MŰKÖDÉSI ELVŰ csoportról van szó, az egyetlen közös, hogy illusztrátorok (is) vannak mindkettőben.

A Pajtikat mi, a csoport tagjai éltetjük! Bedobunk a közösbe minden ötletet, minden lehetőséget, és nem egy ember dönti el, hogy azokból lesz-e valami vagy sem, hanem az, hogy vannak-e az adott témában az adott időpontban olyan emberek, akik felveszik a fonalat és beállnak a projektbe!!!! De nincs is ennél nagyobb tétje a dolgainknak, nem milliós költségvetésű fesztiválokban gondolkodunk, hanem kicsi, helyi eseményekben, kiállításokban illetve saját magunknak rendezendő esetleges workshopokben. (A fent írt példa alapján ez a GYIE tagok többségének olyan "kis hal", hogy le sem ereszkednek odáig, hogy elolvassák a róla szóló e-maileket, nemhogy válaszoljanak rá vagy részt vegyenek benne.) A GYIE-ben ez így szól: ó, már megint akarnak tőlem valamit! A Pajtiknál meg - egyelőre - ó, de jó, már megint akarunk csinálni együtt valamit! És sokkal, de sokkal szívesebben szállok be bármilyen olyan projektbe, amiről az látszik, hogy nem fog az én nyakamon maradni végül az egész!!!!

A Pajtik csak annyira és csak annyiban működik, amennyit a benne levő emberek rááldoznak. Van, hogy én szervezem főképp az ilyen-olyan eventet, van, hogy valaki más, van, hogy megosztjuk. Amíg van, aki átvegye a stafétát, addig lesz Pajtik. Ha nem lesz, akkor nem lesz Pajtik sem. Ilyen egyszerű.

A GYIE, mint Egyesület, sokkal több lehetőséggel rendelkezhetne.

NEM KELL mindenkinek mind a két csoportban aktívkodni, ha valaki a GYIÉben találja meg azt a közös platformot, amiért szívesen tesz, hát tegye!
Ha valaki a GYIE-ben is dolgozik szívesen (és olyan szerencsés, hogy bekerült), és a Pajtikkal is szívesen cimborál, tegye!
Ha valaki nem GYIE tag, de illusztrál, vagy tanulja, vagy szeretne, és számára a Pajtik ehhez inspirációs közeg: jöjjön, tegye!
Ez miért kérdés?

Ami még közös a két csapatban: sem a GYIE, sem a Pajtik NEM TUD és nem is akar garantálni senkinek illusztrátor karriert, és ez EGYIKNEK SEM CÉLJA.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy miért nem a sokkal informálisabb privát csatornákon hangzott el ez a furcsa vádbeszéd tőled, és miért nem beszélgettünk erről mondjuk épp az említett Facebook-on, vagy akár szkájpon, telefonon, ahogy egyéb kérdésekben ez már többször megtörtént - miért a nagy nyilvánosság előtt vetetted fel mindezt, minden előzmény nélkül? Biztos, hogy a nagyközönségre tartozik mindez így?


5 megjegyzés:

Szántói Krisztián írta...

Kedves Bogi, lehet hogy nem mindenki ér rá minden egyes felhívásnak eleget tenni, vagy nem lóg a neten. Valaki talán vizsgázik, tanít, 200 km-re lakik Budapesttől, éppen határidőre robotol (és még sincs saját otthona, autója, stb.), vagy egyszerűen úgy alkot, ami teljes embert kíván, és nem tud a külvilággal vagy az érvényesüléssel foglalkozni (pont az ilyen embereknek kell egy jó egyesület programokkal, lehetőségekkel). Ezért mindenki nevében mondhatom, hogy köszönjük az erőfeszítéseid, még ha nem is verted nagydobra, és keveset tudunk erről. Aki be lett invitálva az Illusztrátor Pajtások nevű Facebookos fórumra (kivéve, akik nem), azok persze, hogy ott mindenről hírt kaptak. (Lehetne GYIE facebook oldalt csinálni).És igen, van aki úgy érzi, hogy nincs ideje, kedve, hogy valamit csináljon, nyomtasson, keretezzen egy éppen feldobott kiállítási téma kapcsán, amit aztán egy lépcsőházban lehet megnézni. Úgy látszik kellett valami új csoport, hogy egyesek aktiválódjanak, de azért résztvevők nagy része mégis csak GYIE-s... Aztán a többi ember meg odamegy, ott nyomul, ahol van valami, lényeg, hogy lehet szerepelni. Úgy látszik sokakban volt valami elvárás, sértettség a GYIÉ-vel kapcsolatban, mint pl. ahogy te is írsz most a GYIE tagjairól, hogy itt aztán milyen emberek vannak. Lehetett volna itt is aktiválódni. Talán pont azért lett tagfelvételi a a GYIE-ben, mert az a küldetése, hogy valami nívót, minőségi gyermekkultúrát képviseljen, a bóvlit kiszűrve.
Krisztián

ollokanna írta...

akinek nem inge, ne vegye magára...

sokféle ember van mind a két csoportban, mindenki személyiségéhez, lehetőségeihez tehet hozzá a gyiéhez...
A Bogi nem szorul védelemre, de miért kell kiforgatni a szavait?
érdekes,
hogy mennyiféle módon lehet értelmezni a dolgokat, csak annyit mondhatok érdekes...

Az élet már csak ilyen

lenne másról is beszélni már, tényleg ez az erők szétforgácsolásának legtuttibb módja...

no!
mert az utolsó bekezdés elég frappáns és előtte ez a mondat:

"A GYIE, mint Egyesület, sokkal több lehetőséggel rendelkezhetne."

és ez bizony nagyon így van...remélem valahogy sikerül több energiának itt is össze-ráhangolódni stb.

De a gyerekirodalmi fesztivál tényleg pompás lehetőségeket rejt


ja és a lépcsőházakban kiállított képeket ne tessék finoman se cikizni kérem, :)
Jó a valós célközönségnek kiállítani
http://lepcsohaz.blogspot.com/

uff!
beszéltem,
Rózsaszerűszínű Holló
( egy színtani vita? de aki még nem vagy most nem lát engem nem óvatosan szóljon hozzá :) )

Szántói Krisztián írta...

Kedves Illusztátor Pajtások, akik nagyrésze GYIE tag!

Igazatok van, a GYIE-t nem megvédeni kell, hanem tenni érte. Nos, ha az volt a baj, hogy nem történik semmi, és ha annyira akartok tenni valamit, akkor ezt miért nem lehet úgy csinálni, hogy ezt a GYIE színeiben, a GYIÉ-ért teszitek, a GYIE-nek csináltok hírverést? Szóval úgy voltatok lojálisok a GYIEhez, hogy a tagok meg lettek hívva, hogy adják magukat bele az Illusztrátor Pajtásokba. Van ennek valami értelme? Én nem egyes emberek energiáinak szétmorzsolódásáról írtam... Részemről befejeztem.

k.

Bogi írta...

Ismétlem: a GYIE-nek is éppúgy csináljuk a hírverést. :-))
Akarunk tenni valamit és tesszük is: a GYIE-ért is, meg az Illusztrátor Pajtásokért is. :-)

Viszlát a GYIE soraiban Bolognában a standon, a Könyvfesztiválon, a Gyerekirodalmi fesztiválon...
és persze, szeretettel, a Pajtik kiállításokon is.
Én is befejeztem, részemről. :-)

Kata Mester írta...

nem vagyok sem GYIE-s, sem Pajtikos. kívülállóként azt hittem, a Pajtik is a GYIE része.