2011-03-24

A GYIE védelmében

Kedves Illusztrátorok! Van egy GYIE, ami járatlan utat kezdett el járni, ösvényt vágni, hogy védje a tehetséges gyermekszerzők és illusztrátorok érdekeit, a minőséget szem elött tartva. Sándor Csilláék rengeteget dolgoztak azért, hogy valami történjen a hazai gyerekirodalommal, illusztrációval. Lehetőségeket kerestek, folyóiratot alapítottak, rengeteg írót, illusztrátort bemutattak a Csodaceruza lapban, rendezvényeket szerveztek. Sok munkával, de szerény anyagi lehetőségekkel hozták össze a GYIE-t, a Csodaceruzát, a Téli Gyerekkönyv fesztivált, és a könyveiket. Többek között nekik köszönhető, hogy beindult valami nyüzsgés a magyar gyermekkultúra területén. Amikor diplomáztam 1998-ban, finoman fogalmazva elég kevés lehetőség adódott azok számára, akik illusztráció területén akartak érvényesülni. Harcolni kellett, hogy a gyerekkönyv illusztrációknak, és a fiatal alkotóknak létjogosultsága legyen, ha nem is köztudatba kerüljenek, de a szakma megismerje őket. Legutóbb demokratikus úton történt a tagfelvételi. A már meglévő tagok szavazhatak az új tagok kiválasztására a beadott illusztrációk alapján. A GYIE honlap is azért félkész, mert sokan a körlevél ellenére sem küldtek magukról információt, és válogatott képanyagot. Csak a tagokon múlott, múlik, hogy mennyi segítséget adnak és mihez: pl. kiállításhoz, rendezvényekhez, információáramláshoz stb.
Szóval nem baj, ha van valami élet, és tetterő, zizegés, legalább a közönség jár jól, de minek szétmorzsolni az erőket. Ennyi.

... (a többit H. A. kedvért mellőztem)


Üdv,
Szántói Krisztián

2 megjegyzés:

Szántói K írta...

Hogy a GYIE-vel nem történik éppen semmi, az pont azért van, mert mindenki tojik az egészre, mert éppen robotol, nem ér rá, vagy csalódott a szakmában, vagy éppen savanyú lett a szőlő. Aki tag, és fontos neki a GYIE, annak illene itt tenni, szervezni valamit, mint ahogy a GYIE tagként jelentünk meg ott élők egy szentendrei kiállításon. (ld. sárkányos kiállítás)

ollokanna írta...

No hajrá! :)
mi már ugye elkezdtünk véleményt ütköztetni :)
de egy köremailt továbbra is meg kéne fogalmazni, mert az érintettek zöme nem olvassa a Blogot nagy valószínűség szerint...
meg aki ráér találkozni is igen jó lenne, vagy egy konferencia beszélgetés skype-on :) stb. a vidékiekkel

üdv
H. A.
alias Holló Anna