2007-03-01

Amerikai "illusztrációs" blogok: Illustration Friday

Szeretnék néhány oldalt bemutatni, amik nem szakmai oldalak, sôt nagyon távol állnak bármilyen professzionalizmustól.
Nagyrészük, vagy talán mind amerikai, és amiért számomra érdekesek, mert nagyon jól érzékelhetô az a kultúrális különbség, ami által az illusztrációnak és alapvetôen a rajzolásnak teljesen más szerepe van. Ezekre az oldalakra szinte mindenki tehet fel rajzokat, nincs zsûri, mérce, az oldalak látogatói szûrik ki a véleményükkel a nekük legjobban tetszôket. Nagyon híg, nagyon langyos a felhozatal, de érdekes látni, h. itt nem szégyen, ha vki nem rajzol szuperjól, bármit ki lehet próbálni, és nincsenek lehurrogó, lehúzós és beszólós hozzászólások, hiszen mint ahogy kezdtem is, ezek nem szólnak semmiféle szakmaiságról, csak színesceruzával és festékkel játszó emberekrôl.
Persze oldalanként eltérô a szakmabeliek és a laikusok aránya, most a leginkább laikusokat felsorakoztató Illustration Friday -al kezdem a sort.



Az Illustration Friday röviden IF lényege a következô: Minden pénteken felkerül az oldalra egy téma, ezek írtó egyszerûek, pl: piros, angyal, ellentét, gravitáció stb stb.. A felkerülést követôen bárki készíthet, vagy elôvehet egy témába vágó illusztrációját, amit a saját blogjára, oldalára feltesz, majd az ehhez tartozó linket bemásolja az IF vonatkozó oldalára.
Péntektôl péntekig egy egyre növekvô listát képeznek a lelkes rajzolók belinkelt munkái.


Hogy mi ebben a jó?
A saját tapasztalataim és véleményem szerint van nagyjából egy-két százalék nagyon jó munka nagyon tehetséges emberektôl. Kicsit kincsvadászat, de ha találsz vmi szuperjót, akkor megérte.

Érdekes látni kultúrális különbségeket, itt is felbukkan egy-két nagyon erôs akadémiai rajztudással rendelkezô orosz, néhány lengyel vagy szlovák illusztrátor, akiknek a képei messzirôl kiugranak a többi közül. Rengeteg latin-amerikai van, akiknek megint teljesen elûtôen mások a munkái, és sorolhatnék még ilyen kis inyencségeket. Ehhez persze elég sok mindent végig kell nézni, és látni.

Harmadrészt érdekes élmény belecsöppenni egy ilyen közegbe, felületes, cukormázas, állandóan boldogan mosolygó emberek lelkesednek mindenért, de valljuk be ôszintén, ha tudjuk is h. ez nem jelent semmit, azért jól esik ennyi pozitív energiát megtapasztalni :) .

Mégegyszer a link: illustrationfriday.com

Nincsenek megjegyzések: