2007-03-27

Poronty - A Velvet baba-mama blogja - Giccsmentes mesék a szemnek

......A fővárosi kiállítást létrehozó Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: a tárlaton nem giccses rajzok, hanem a szakmát magas szinten tanult illusztrátorok alkotásai láthatók. Magyarországon elharapózott az a szemlélet, hogy gyerekkönyvet bárki illusztrálhat, aki "édi-bédi" figurákat rajzol - vélekedett a szakember, hozzátéve, hogy a szakmai kritika hiánya is problémát jelent. Hangsúlyozta: káros tendencia az is, hogy a gyermekkönyveket gyakran gyerekek rajzaival színesítik, ami nem tesz jót a kicsik vizuális fejlődésének.....

forrás: http://poronty.blog.hu/2007/03/20/giccsmentes_mesek_a_szemnek

3 megjegyzés:

tim írta...

Végigolvastam az oldal comment-jeit, közel 70-et...
szörnyűnek találtam a felvetéseket. Persze ha a szakmán belül nincs harmónia mit várhat az ember a befogadóktól!!???!!!!

Névtelen írta...

Már ez nagyon keményen érintett: "Szóval sorry, hogy én az édibédi Disneys figurák pártján vagyok, K. Lukáts Kató rulez, Szecskó Tamás meg Würtz Ádám húzhatnak a sunyiba! :)" Kérlek ne forogj a sírodban Würtz mester!
Mit várunk ott, ahol a legszegényebb, legtanulatlanabb családokba születik a legtöbb gyermek, és nincs se igényük, se pénzük könyveket vásárolni, esetleg még olvasni sem tudnak a szülők, vagy ott vannak az újgazdag családok, ahol faltól falig tart a monitor, a tévé, aztán lerakják a fotelbe a gyereket, "hadd szokja". Sajnos egy tragédia az is ami a televíziókban folyik. De a tanultabb rétegeknél is probléma van: 4 nyelvet beszélnek, mert most az a fontos, de a bölcsesség, nyitottság, ízlés az hiányzik.
Szántói K.

bogi írta...

Éljen a szellemi emigráció, hurrrááááá! MINDIG TÖBBEN LESZNEK. De talán innen jött gyerekeknek is adhatunk alternatívát, ha megteremtünk egy olyan közeget, ahol a könyvtárak alternatívát jelentenek a lézengéssel szemben, ahol személyes élményeket köthet egy-egy gyerek bizonyos könyvekhez, bizonyos minőségű képi világhoz... ehhez olyan, állami támogatottságú, könyvekhez kapcsolódó kultúra, aktivitás kell, amilyen Franciaországban vagy Itáliában is működik.
Let's work:-))(Én pl a múlt héten kb. ötven, három és négy éves kisgyerekkel rajzolgattam katicapöttyöket a mozgatható szárnyú katicákra a British schoolban, három különböző osztályban, miután elmeséltem nekik a story-t... imádták.):-)Persze ehhez egy BRIT iskola kell Budapesten, amelyik "könyvhetet" tart a suliban, amikor is egész héten könyvekkel kapcsolatos programok, meghívott vendégek, szülők által menedzselt használt és új könyvvásár stb. vannak. TEHÁT becsülete van a könyvnek, az olvasásnak, az illusztrációknak.