2007-03-06

Aranyvackor eredmények


Beszámoló az Aranyvackor díjkiosztóról a Csodaceruza oldalán.
Kapcsolódó cikk a Népszabadság online-on.

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Válasz a népszabadság cikkére: "A Disney-esztétikán felnövő generációnak első pillanatra csúnyának tűnik Koncz Timea illusztrációja....." Én Koncz Timea örülök, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült a cikk írójának feltérképezni a Disney generáció véleményét, talán Ő maga is oda tartozik.
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a második pillanatra hogyan változott véleménye...
Tim

irisz írta...

:) Én elsô pillanatra Gratulálok! :)

Névtelen írta...

Köszönöm, csak az önérzetem szólalt meg, mert a csúnya szóról nekem Freedy Krueger jut eszembe!
Tim

irisz írta...

jogos!
elég felháborító h. egyáltalán vmi egy disney-hez képest vmilyen... ez alapján az ételek milyenségét a gumicukorhoz képest kellene értékelni!

Névtelen írta...

Engem a cikk lentebb látható része érintett meg. Ha nők vannak többen egy pályázaton, akkor meg kell említeni a nemi eloszlás egyenlőtlenségét, ha a férfiak akár sokkal, nagyobb eltéréssel vannak többen, akkor nem kell megemlíteni. A férfiak a háziállatok eltartása miatt a pénzt keresik, ezért a pénzre és nem a lelki dolgokra állnak rá. A habókos feleségek, meg elvannak a sufniban (garázs) a ceruzájukkal.

A Disney foglalkoztatók kifestése közben elmélkedhette ezt is (erre reagáltam):" S hogy miért találni csak elvétve férfiakat (az írók között már némileg kiegyensúlyozottabb az arány) a gyermekrajz mezőnyében? Mert őket hamar felszippantja a nagyobb jövedelemmel kecsegtető reklámgrafika és weboldaltervezés. A nők viszont biztos háttér mellett, nagyobb empátiával közelítik meg a gyermekek világát. Vagy ahogy ők mondják: kell egy jó férj, s akkor már lehet nyugodtan rajzolgatni a garázsban.”
Aki ezt mondta, nem akarja, hogy a férfinek legyen ideje a felesége eltartása miatt gyerekkönyveket írnia. Tehát mint egy kisállatot tartsa el a mütyürkéző feleségét, aki a garázsban elvonultan rajzolgat, így egy férfi nem fog tudni idő és pénzhiány miatt rajzolni. Mintha nem is képesség kéne egy gyermekkönyv illusztráláshoz, csak egy garázs meg egy férj.
Sértő a nőkre nézve a "kell egy férj. Ilyenek miatt tartják sokan eszköznek a nőket. Egyik női illusztrátor ismerősöm se mondott még ilyet.
Evvel a logikával a reklámok szövegét írnák a férfiak a nők meg gyermekkönyveket a szövegben is, lenne eltérés.
Nekem az jön le, lenézi az illusztrátori munkát, amit egy alsóbbrendű is meg tud csinálni. Nem képesség, hanem egy férj és garázs kell hozzá.

Névtelen írta...

"Vagy ahogy ők mondják: kell egy jó férj, s akkor már lehet nyugodtan rajzolgatni a garázsban"
Kik azok az ők?
Soha senkitől nem hallottam még ezt. Több nő illusztrátor ismerösöm van egyiküktől sem hallottam, ha rájuk céloz.
Jó anyagi háttér nem feltétel egy jó rajzhoz.

Névtelen írta...

Tim érthető, mert sértő amit írt Rólad, ha nem tetszik neki amit csináltál vagy csak leredukált izlésű ismerösei vannak, akkor nem kéne irogatnia.(Hasonló a hasonlót vonz logikával.)

Sok alkotás van sok helyen ami nem tetszik nekem, amit sokan dicsérnek, szüleim képzőművészek, Derkovits-ösztöndíjjal.Disney filmeket még akkor néztem, mikor digitálisan nem javították fel( giccsesítették)de azt is vagy 15 éve minimum.Látens Disney generáció vagyok?Nem a képeidre célzok, hanem csak már több helyen látom ezt a fajta sértegetést amit az újságíró is tett.A díjadhoz gratulálok :)

Névtelen írta...

igen, tényleg elég lehúzós több szempontból is ez a cikk, igaziból, és én is a feljavított disney dolgokra gondolok, a disney-hez képest talán minden bekerült munka "csúnya", csak az a kérdés, h. akkor mi örüljünk, ha vmi elsô pillanatra csúnya, mert az jelent vmit?
és ez a hobbi-illusztrátor(nô!) kategória is fura: ha megtehetem, mert a férjem eltart, játszódom a színeseimmel...hmmm....
Marék Veronika azt mondta, ma már biztos csodálkozunk azon, h. egy illusztrátori munka honoráriuma feleannyi volt, ha gyerekeknek készülô illusztrációról volt szó. Szerintem nem sokat változott a megítélése a dolgoknak.

Névtelen írta...

Amikor az ember határidőre, megrendelésre rajzol, hát azt nem nevezném hobbirajzolásnak, csinálja azt nő, vagy férfi. Szerencsés az az alkotó, akinek van ideje kiérlelt, alapos munkát végezni, kisérletezni, nagy átéléssel illusztrálni. A mai világ sajnos nem ilyen. Ebből a szempontból tényleg előnyük van azoknak, akiknek nem a napi megélhetés az illusztrálás, vagy nem kell mással foglalkozniuk, robotolniuk az illusztrálás mellet, akik mögött van háttér, értelmiségi család, van anyagi és érzelmi támogatás, vagy akik egészen más irányból érkeznek tehetséges amatőrként, és napi munka után frusztrációk nélkül a maguk örömére alkothatnak, aztán leadják a munkájukat egy ilyen pályázaton. Nekem például nem volt időm pályázni, és magánéleti problémák miatt a lelkiállapotom se volt olyan, hogy kedves, szívetmelengető gyerekillusztrációkat csináljak. Amúgy meg miért kellene jó történetírónak is lennem? Probléma volt az is, hogy nem volt szövegem.

Szántói K.

Névtelen írta...

Krisztián!
Teljesen igazad van, nem vagyunk egyforma hátérrel megáldva, ki szerencsésebb ki kevésbé, vannak kevésbé tehetséges mázlisták akik jókor jó helyen vannak, vagy jók a kapcsolataik, vagy olyan a természetük, hogy könnyebben barátkoznak....és vannak nagyon tehetségesek akik ezek hiányában a háttérben maradnak.De azt gondolom az élet ilyen, ezt tudomásul kell venni, és mindekinek a maga szintjén kell megküzdenije azzal amivel "meg van áldva".
Egyébként tudod én is pályáztam. Fontosnak tartottam, magát a lehetőséget.Én sem vagyok verbálisan azon a szinten mint manuálisan, ezért megrajzoltam a mesémet, képről képre és azt gondoltam ha nem találok írót csak képeket adok be, mert azt is lehetett. Aztán elküldtem e-mailben a barátnőmnek a képeket hátha eszébe jut valami, erre írta azt a kis mesét amit a szöveg mellett lehet olvasni.
Szóval az én esetemben így történt és nem is az számított ki kapja a fődíjat(bár ha én kaptam volna vettem volna belőle egy új aerobic csukát)hanem az , hogy volt miről beszélni, volt miért találkozni és bár nem lóhalálában de azért a mi szakmánk is halad előre.
Szerintem csodálatosan rajzolsz és ráadásul írói vénád is van, kár , hogy nem volt időd, én sajnálom....
Tim

tim írta...

!!!?

Névtelen írta...

Én is rajzolok, de nem adtam be mert nem gyerekeknek való amiket rajzolok, pedig folyamatosan dícsérnek.Egyáltalán nem szeretnék művészettel foglalkozni, csak a kezem néha jár.Ami miatt taszít a művészeti terület az kb az amit Tim levázolt, meg túl sok rossz alkotást látok amik miatt kiállításokra sem járok már csak ritkán, lehet engem a kulturára igénytelennek nevezni emiatt, de kifordul a gyomrom néha azoktól amik akár sikeresek is lesznek.Kicsi koromtól fogva folyamatosan vittek mindenféle kiállításra, de undorkezelésnek is beértek.Sajnos így jó dolgoktól is elzárom magam, de feleslegesnek látom, hogy aktívabb legyek.Kogartba most jó képeket láttam, amik nem a Vackorhoz tartoztak azok között is.Jó élmény volt.
Én nem tapasztalom, hogy előnyöm lenne az értelmiségi szüleimből, mert általában nem is tudják, csak adom önmagam, ami szintén gyakran hátrány, de nem tudok nem önmagam lenni sajnos( nem vagyok szocializált, talán).
Szántói K. szerezzen egy jó férjet, másképp sajna nem megy.Megírták a nagyok.
Ja meg egy barlang, vagy sufni vagy garázs.
Az viszont zavar, ha az miatt nem tartanak csak gáznak, mert tudják, hogy tehtettséges értelmiségi emberek a szüleim, és ha mások lennének (olyan, amivel szemben az emberek tele vannak negatív sztereotítpiákkal) akkor megvetnének, a műveltség beli hiányosságaim miatt.

Azt sem értem, miért nem lehet egyszerűen kimondani, hogy talána nők alapból jobbak gyermekrajzokhoz, ami nem azt jeleni, férfi ne lehetne jó vagy nő rossz, csak a %-os arány.Empátia minden (főleg )gyermeknek készült alkotáshoz kell.Íráshoz is.
Meg lehet nem is jobbak, csak nálunk elfogadottabb, mint a fiuknak a műszaki pálya is.

A kell egy jó férj, meg akkora nagy sértés.

Névtelen írta...

Ja kiskoromba Rembrandt volt rám, nagy hatással ilyesmikre is vittek, nem azt mondom, de pont a jó képek látása miatt, fizikai fájdalmat okoz néhány, "érdekes" alkotás ami megjelenik.

Névtelen írta...

Jó férj is könnyen lesz valaki, csak egy jó férj kell hozzá!

Névtelen írta...

bocs,nem nő vagyok:), ajánlom magam a blogban jobbra.

Szántói K.

Névtelen írta...

tudom, de azt mondták, ők, kell egy jó férj
ha nem lesz férjed nem lehetsz jó alkotó sem

Névtelen írta...

jó férj + garázs
meg, ha gazdag sem vagy, akkor nem lehetsz jó rajzoló sem ahhoz kell a férj asszem

Névtelen írta...

Írisz, Te csináltad a nagyfejú gyereket?
Az nagyon tetszik, gondoltunk arra lehet az fog nyerni. Csak a keze félelmetes ahogy olyan kis fekete izé.
De nagyon jó, aranyos és minőségi is.

irisz írta...

:))) igen én voltam, van még mit csiszolni a dolgokon, de köszi :)

Névtelen írta...

Annak milyen nehéz, ha nagyon tehetséges, de nem áll mellette a családja, olyan is rengeteg, van.
Könnyebb, sokkal gyermek dolgokat készíteni biztos (lelki) hátérrel.
Milyen lehet, annak akinek folyamatos veszekedés és bizonytalanság jut?
Ez is számít a többi dolog mellett.

bogi írta...

Felfedem a titkot: a "kell egy jó férj"-duma Cs. Tóth Jánostól, a Móra vezérigazgatójától ered, ő válaszolta nekem egy nyilvános kerekasztal-beszélgetésen a tavalyi könyvfesztiválon, ahol - ahogy általában mindenhol - próbáltam lobbizni és érvelni is a mesekönyvek huszonegyedik századi esztétikája, és a fiatal művészek mellett. Mellettem ült pl. Kovács Eszter (Pagony), Csányi Dóra (Csimota) vagy Csodacsilla:-)), de egy francia könyvkiadó is, Békés Pál volt a beszélgetés moderátora.
Gondolhatjátok, hogy a szavam is elakadt, reagálni sem tudtam ekkora cinizmus hallatán - egyszerűen összeugrott a gyomrom icire-picire, pillantásom valószínűleg ölt volna, ha ölni lehet puszta nézéssel. Az én kicsiny elégtételem - minden nő, és minden illusztrátor nevében - hogy idézem ezt a szellemes riposztját, ahol csak rákérdeznek ilyesmire: "miért nők a gyerekkönyvillusztrátorok", "meg lehet-e élni illusztrálásból ma Magyarországon". Még azzal egészítettem ki a válaszom, hogy sok férfi grafikus egyszerűen anyagi kényszerből sem kezd el könyvvel, illusztrációval foglalkozni, bár tehetsége sőt kedve is lenne hozzá.
Kérlek benneteket, ha már az anyagi dolgoknál járunk, gyertek el a Pontonbeli pénzről való beszélgetésre!:-) Ott ilyesmiről is szókat ejthetnénk. Valószínűleg áőrilis ötödikén lesz, este 5 után, és produkciós vezető, kurátor, könyvkiadó és illusztrátorügynök egyaránt lesz a meghívottak között, hogy könnyebben eligazodhassunk a "mit mennyiért" kérdéskörben. Ha van javaslatatotok MÉG hogy kit vagy milyen státuszú embert látnátok-hallanátok szívesen, írjátok meg, kérlek!

Apropó: nem akartok egy ilyen "Női szakma-e a gyerekkönyvillusztráció?" kerekasztal-beszélgetést?:-)

bogi írta...

utóirat:
még egy kedves kis sztori: az MTV megkeresett bennünket az Aranyvackor kapcsán, ebből lett a Kultúrház műsora, talán sokan látátok. A tv-stúdió-beli háttérbeszélgetés előtti napon szóltak, hogy mégse én menjek be, hanem a Békés Pali - miért? Mert három nő beszélgetése egy stúdióban azt sugallja,hogy valami komolytalan témáról van szó, valami fittness vagy háztartási dologról, képesújságtémáról. HoppÁ! MTV, 21-dik század, ma, Magyarország.
:-))
:-((

Névtelen írta...

Istenem.Nem vagyunk Europa.
És 3 férfi egy kerekasztalnál?Az háborús, gyilkosságos témákról beszélhet csak, evvel a logikával, ilyen dolgokban vannak előrébb a férfiak, de ezekben nagyon.Egyesült Arab Emírségbe kéne kitelepíteni egyes embereket, előtte lehet nővé kéne operáltani, és ott játszák az eszüket.
Mint pár embertől kiderült, buzisnak tartják gyerekkönyveket illusztrálni, nem is a pénz...
A gyerekkel való foglalkozás is női dolog nálunk, nem pedig a szülő dolga.Panelben mióta van értelme, a ffi és női munkának?Hol kell ott fát vágni.
A Strucc magazint is meg kéne hívni, meg az Ombudsmant.Legalább az egyiket.
Botrány.

Névtelen írta...

Normális országban ciki, és komolyan büntetik, ha nem a tehetség, hanem a nemi hovatartozás a lényeg.
De ez balkán.

Sztem nem jó a cím, a rendezvénynek, ezt is intimtornának nézik majd.

A gyerekkönyv illusztrátorságnak van-e neme. Vagy ilyesmi.


Valakinek meséltem, hogy valaki veri a férfjét.Első reakciója az volt, hogy felcserélödtek a nemi szerepek.

Tehát az apa dolga az ütés?Ezt kikérem az értékes család apák nevében!


Ez egy férfi hiányos társadalom, sok bal... próbálja tahóságával nagyobbra emelni saját magát.

Névtelen írta...

Pár éve, még azt mondták, azért ne legyenek képernyőn egyszerre csak nők, mert ciki ha hajba kapnak a TV-ben.Meg az, hogy csak rivalizálni fognak a képernyőn.(elég gáz női ismerősei lehetnek akik ezt gondolták)
Lehet 10-15 éve volt, nem tudom, de nagyon szomorú ez.
Azóta rájöttek, nem kapnának hajba nem karmolnák ki egymás szemét, nem szidnák a körömfestéküket miközben súlyos problémákat kéne megbeszélni, így valami új elmélet kell.
Ha sosem látnak együtt csak nőket, arra se fognak sokan rá jönni, érdekeset is mondhatnak érdemlegeset.Tehát még az esélyt se adjuk meg, hogy pár agyament rá jöjjön a buta elméletei mennyire nem helytállóak.
Én azon is gondolkoztam, hogy egy olyan humorú ember mint a Hajós ha nő, nem futhatott volna be.Szomorú, és szánalmas és veszélyes a nemisovinizmus.
Ha vki megszól vkit mert roma akkor abból már botrány is lehet, de ha ugyan ilyen emberi ostobasággal megáldott ember egy nőt becsmérel, akkor az nem ciki, sőt az férfias vagy nőies, mivel egy nő szájából a nőbecsmérlés egy nagyon klassz dolog.Sok ilyen nő bántja a tehetséges nőket.(Sztem azt a tényt, hogy nem nagyon tehetségesek semmiben avval próbálják figyelmen kívűl hagyni, hogy a női nemüknek tudják, be, nem pedig a képességeik hiányának).

irisz írta...

Senkit nem szeretnék ezzel bármire is kényszeríteni, de sokkal igazibbnak tûnne minden kialakult vita - és eszmecsere, ha nem anonymusok nagy csapata beszélgetne, hanem névvel vagy nick-kel rendelkezô személyek. :)

A nôi szakma-e.... cím valóban lehet egyébként elriasztó, mert a férfi közönség megint úgy érzi, h. nem neki fog szólni ez, és elkerüli a "lányos témás" beszélgetést

Névtelen írta...

irisz el lehet privátban érni Téged?

Névtelen írta...

Irnek a temahoz, csak van egy kis bibi ezt fejtenem ki asszem.

irisz írta...

kicsit késôn vettem észre az utolsóelôtti hozzászólást, elnézést.
elérhetô vagyok emailben az iriszkukacartistamuvekponthu címen.