2007-03-02

Február 28-ai Kultúrház műsorból

Szeretnem kiemelni a február 28-ai Kultúrház műsorból (MTV1, MTV2), amit Vekerdy Tamás pszichológus mondott a magyar gyerekkönyv-illusztrációkról. Arról beszélt, hogy a magyar grafikusok sokszor gyerekrajzszerűen, primitíven, vagy álprimitíven illusztrálnak, nemegyszer gyönyörűen, de ez inkább a felnőtteknek tetszik. A gyerekek a régies, bogarászható, részletgazdag rajzokat szeretik. Vélemény?

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem a gyerekrajz-szerű, vagy "primitív" illusztráció is lehet bogarászható és részletgazdag, ez nem a stíluson múlik.

Névtelen írta...

Vekerdi Tamás szerint a gyerekek a klasszikus illusztrációkat szeretik a " modernekkel" szemben.
Szerintem ez egy elhamarkodott kijelentés, kár, hogy a műsor felvilágosító jellegű.Remélem ezek után a szülők nem csak klasszikus meséket vesznek, mivel a gyerek csak azt szereti!!!
Üdv.Tim

irisz írta...

Egyetértek Diával egyrészt. Másrészt bár nincs óriási rálátásom, de a kisgyerekes ismerôseim körében a friss tinta nevû verses kötes hatalmas sikert aratott.

Az a "gyerekrajzszerûség" ahogy Réber László, Kass János vagy Würtz Ádám illusztrált, az számomra példaértékû, és gyerekkorom kedvenc könyveit jelentette. (persze lehet h. én azért lettem fura :) )

Névtelen írta...

Még egy hozzászólás a műsorhoz, -ha már így sikerült felkerülnöm a bloggra...,-Rózsa Péter el volt ájulva az egyszervolt-os honlaptól,milyen édi-bédi, de azért valljuk be , egy ilyen tartalom megérdemelt volna kevésbé édi-bédi grafikákat!
Tim

kata írta...

Íme a véleményem, tapasztalt anyaként, mely látszólag úgy néz ki, mintha önmagam ellen beszélnék.

Régebben én is így gondoltam, ahogy Krisztián, de a kisfiam rácáfol erre.
Mostanában kezdtük el olvasni esténként az Egyszervolt mesekönyvet, és hagyom, hogy ő válasszon mesét az illusztráció alapján. (Na persze azért a sajátomat is lenyomtam a torkán kötelező érvénnyel:) - egyébként az is nagyon tetszett neki.)
És a Baranyai András és a Pásztohy Panka rajzai alapján választott mesét, mindkettő nagyon tetszett neki és jókat röhögött a rajzokon. Teljesen beleszeretett például a Panka borzába. :)
Ugyanakkor igenis, persze, a gyerekek valóban csodálják a szépen, mívesen megfestett képeket is. Egyébként egyáltalán nem lehet általánosítani: a gyerekek is éppúgy sokfélék, mint mi vagyunk, nem egyformán preferálnak dolgokat. Hozzám egyébként rengeteg pozitív visszajelzés érkezik a gyerekek részéről: ez pedig azért érdekes, mert az én rajzaimat inkább a kislányok szeretik. Elnézést, hogy személyes példákkal hozakodom elő, de csak saját tapasztalatból tudok kiindulni.
Ha muszáj összegeznem, akkor csak azt tudom mondani, hogy egyszerűen az a titka a dolognak, hogy vérprofi legyen az a munka, gyakorlatilag mindegy, hogy milyen stílusban. Az amatőr, gagyi rajzokat a gyerekek se szeretik. Bár ezt nem tudom saját tapasztalatból mondani, mert természetesen ilyesmit nem adok a Peti kezébe. Szerintem Vekerdy Tamás is erre gondolhatott, hogy ne dilettáns rajzok legyenek - hiszen sajnos ilyen is van rengeteg.
Például azokat a rajzokat, melyeket nem gyerekek rajzoltak ugyan, de úgy csinálnak, mintha gyerek rajzolta volna - na, ezeket szerintem nem szeretik a gyerekek könyvben viszonlátni, hiszen joggal mondhatja, hogy ilyet én is tudok. De ez nem tévesztendő össze az okosan stilizált rajzokkal!

Ugyanakko teljesen igazad van, igenis imádják az aprólékos, bogarászható rajzokat is! Megintcsak a saját fiam: nagyon szereti pl. a Finduszt (én is).

Szerintem egyébként az is nagyon fontos, hogy melyik életkorban milyen jellegű rajzot mutatunk nekik. Természetesen egy egészen pici babának csak és kizárólag rendkívül leegyszerűsített képeket érdemes mutogatni: a túl bonyolult ábrákat egyszerűen nem tudja értelmezni! Az aprólékos dolgok értékelése egy későbbi életkorban következik. Ettől függetlenül, ahogy fentebb írtam, egy nagy gyerek is szeretheti a leegyszerűsített grafikát - még egyszer mondom, ha az jól van átírva.
Na most aztán jól megmondtam a tutit! :)

Szántói K írta...

Kata, én még ebben a témában nem nyilatkoztam, csak előhoztam a kultúrházas eseményeket.

Krisztián

Szántói K írta...

Pl. Baranyai András stílusában szívesebben látnám az egyszervolt-os honlapot...

k.

irisz írta...

azt hiszem ezzel többen vagyunk így! :)

í.

kata írta...

Ja, tényleg, bocs, rosszul értelmeztem.
Úgy fogalmazok akkor, hogy régebben én is azt gondoltam, hogy a gyerekek csak a hagyományos ábrázolásmódot szeretik, de határozottan tévedtem! Is-is!
mégegyszer elnézést!

irisz írta...

úgy néztem, h. a Youtube-on vannak fent kultúrházas mûsorok, nem tudom h. ez kinek a hatásköre h. odafelmehessen...

Szántói K írta...

Szerintem jó, ha ezek a kifejezések nem jutnak eszünkbe egy illusztráció nézése során: dilettáns nagy önbizalommal, vagy dilettáns dadogás, fantáziátlan, epigon, beteges képzelet, negatív, összecsapott, blöff, merev, túlcsinált, túllihegett. Hogy kinek, mit látva jutnak eszébe ezek a gondolatok, az már nehezebb ügy.

k.

GYIE blog írta...

http://www.mtv.hu/cikk.php?id=187895

A műsor elérhető itt.